4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları

 

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Kürdistan’ın çeşitli kentlerinde mitinglerle karşılandı.

Diyarbakır

Diyarbakır’da binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs programı, saygı duruşuyla başladı. Ardından Tertip Komitesi adına Mehmet Şirin Gürbüz, KESK MYK Üyesi Gülistan Atasoy Tekdemir, TMMOB adına Mehmet Orak, TTB Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli birer konuşma yaptı.

Kirli savaş ve seçimlerin gündeme getirildiği konuşmaların ardından miting Çar Newa ve Azad Sedran’ın şarkılarıyla devam etti

Van

Van kent merkezinde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından örgütlenen 1 Mayıs mitingi, Musa Anter Barış Parkı’nda gerçekleşti.

Kitlenin üç arama noktasından geçerek geldiği miting alanına “Zafer direnen emekçilerin olacak”, “Emeğimiz, halklarımız, demokratik ve barışçıl bir Türkiye için 1 Mayıs” ve “Emeği iktidara taşıyalım” şiarlı pankartlar asıldı.

Halaylar ve zılgıtlarla başlayan mitingde, saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını Seher Kadiroğlu Ataş yaptı. OHAL koşulları, baskılar, gözaltı-tutuklama terörü, ekonomik tablo gibi konuların ele alındığı konuşmanın ardından, Genel-İş Van Şube Yöneticisi Ömer Tekin söz aldı. Tekin’in ardından da Tüm Bel Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt konuştu. Mitingde son olarak HDP Milletvekili Feleknas Uca konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından miting, Koma Rojerya’nın ezgileriyle sona erdi.

Hakkari

1 Mayıs kutlamasının yapılacağı Halk Pazarı, polis tarafından ablukaya alındı. Alana “İş güvencesiz çalışmaya hayır”, “Tüm taşeron çalışanlarına kadro”, “Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz” ve “Soma’yı unutmadık unutturmayacağız” şiarlı pankartlar asıldı.

Mitingde Genel-İş Hakkari Şube Başkanı Cihan Karaman ve SES Hakkari Şube Başkanı Musa Bor konuştu. Miting müziklerle sona erdi.

Urfa

Urfa’da Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanan yüzlerce emekçi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yaptıkları basın açıklaması ile kutladı.

Cejna Kedkar u Karkeran Cihane Piroz Be” pankartının açıldığı basın açıklamasında Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Leyla Bumin konuştu. Eylem marşlar ve halaylarla sonlandırıldı.

Dersim

1 Mayıs kutlamasının yapıldığı Seyit Rıza Meydanı, polis tarafından demir bariyerlerle kapatılarak ablukaya alındı. Alana giren emekçiler didik didik arandı. “İnsanca bir yaşam, demokrasi ve güzel günler için yaşasın 1 Mayıs” şiarlı pankartın açıldığı alanda Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı.

Saygı duruşunun ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Yılmaz Çetin ve HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu konuşma yaptı.

1 Mayıs kutlaması davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Batman

16 Mayıs Şehir Stadyumu yanındaki meydanda yapılan 1 Mayıs programı saygı duruşuyla başladı. “Emek sömürüsüne hayır”, “Bijî yek Gulan”, “İhraç edilenler işe geri alınsın” pankartları asılan alanda, saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Necati Dadak, ardından ise HDP Grup Sözcüsü Ayhan Bilgen konuştu.

Konuşmaların ardından Hivron, KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi Agit Işık ve kadın erbane grubunun sahne alması ile miting devam etti.

Adıyaman

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla İtfaiye Meydanı’nda toplanan emekçiler, “Demokrasi, eşitlik, adalet, barış ve kardeşlik” pankartı açarak sloganlarla yürüdü. Mustafa Yücel Özbilgin Parkı yanında bulunan miting alanına gelen emekçiler, burada kurulan polis arama noktalarından geçerek alana giriş yaptı.

Mitingde konuşan BES il temsilcisi Şahin Binicier, alanlardakileri selamlayarak 1 Mayıs’ın anlam ve önemine vurgu yaptı.

Miting Bajar grubunun okuduğu ezgiler ve çekilen halaylarla sona erdi.

Malatya

Yüzlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi Emeksiz Meydanı’nda gerçekleşti. Tertip Komitesi Başkanı Tarık Kaya’nın konuşması ile başlayan kutlamada emekçilerin talepleri dile getirildi. Ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp konuştu.

Antep

Antep Demokrasi Bileşenleri tarafından çağrısı yapılan miting, Yeşilsu Parkı’nda gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı mitingde alana “Adalet ve demokrasi için, birlikte mücadeleye” ile “Yaşasın 1 Mayıs” pankartları asıldı. Kutlamaya kadın ve gençlerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

Mitingde DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü ve KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Ali Ersönmez konuştu. Program Kürtçe ve Türkçe ezgilerin seslendirilmesiyle sona erdi.

Mardin

Mardin Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Parkı’nda buluşan yüzlerce emekçi, KESK binası önünden yürüyüşe başladı.

Polis ablukası altında gerçekleşen yürüyüşte, Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” döneminde vurularak öldürülen sağlık emekçisi Aziz Yural’ın fotoğrafına el konuldu.

KESK ve DİSK’in pankartları ile donatılan alandan sık sık ,”Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Saygı duruşuyla başlayan miting programında sendika temsilcileri konuştu. Ardından HDP’li milletvekili Leyla Birlik konuştu.

Miting, sanatçı Mem Ararat’ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

 
§